Havnen i Ringkøbing

 

Er man indfødt ringkøbingenser er der ingen vej udenom. For så MÅ man mindst én gang dagligt – uanset vejr, vind og årstid – ned omkring havnen. Til fods, på cykel eller i bil. Havnepladsen skal bare lige rundes:

Står den ’Den Fede Dame’ stadig på sin plads? ’Indianerlandsbyen’ med fjordfiskernes karakteristiske røde træhuse skal krydses af. Smakkejollerne omme bag Rådhuset, havnebassinet, bådebroer, moler, lystbådehavnen og Fjordens ’dagsform’ skal lige tjekkes. Har havnekranen hejst lystbådene op i vinterhi? Der er forhåbentlig liv og aktivitet ovre på Vestas-halvøen – verdens største vindmølleproducent, der har været en vigtig medspiller
i Ringkøbings genrejsning, dengang byen store arbejdsplads, Nordsøværftet, lukkede i 1997. Hvor der dengang arbejdede 400 mand, ligger der nu attraktive boliger på Bryggen og Beddingen.

Ringkøbing er en historisk perle. I gamle dage blev der med galeaser eksporteret alskens varer til Hamburg, Holland, England og Norge: huder, skind, uld, tobak, korn, smør og fødevarer, stude og selvfølgelig fisk. Og selvom alt dette – og den høje, karakteristiske
og smukke Toldboden – hører fortiden til, så er den gamle købstad og havneby stadig ligeså sprællevende som de nyfangede fjordskrubber, man måske kan være heldig at gå hjem i en plasticpose fra én af de små fiskerbåde – 10 stk. for en ’hund’!

Var Ringkøbing et menneske – og menneskelig, imødekommende og gæstfri det er den lille vestjyske hovedstad til fulde! – ja, så ville Torvet være byens hjerte og ’puls’. De brolagte gader, ’slipper’ og stræder, ville udgøre kredsløbets arterier og vener. Og Havnen, byens åndehul – dens lunge!

Når man står på den yderste mole og lader blikket vandre ud over Fjorden, så rammer det uvægerligt fikspunkter og vestjyske ’fyrtårne’, såsom Gammel Sogn Kirke, Søndervig, Nørre Lyngvig Fyr og Hvide Sande. En solnedgang over Fjorden, i ned i Vesterhavet, omme bag ved Klitten, glemmer man aldrig.

Men inden man drømmer sig alt for langt væk, bør man ikke snyde sig selv for en hér og nu oplevelse: Man SKAL gå på opdagelse og strikke sin helt egen ’havnerundfart’ sammen. Oplevelser ’ad libitum’ i form af autentisk atmosfære og kultur: arkitektur og bygningskunst, brugskunst og design, gallerier, kunst og skulptur ligger lige for ens fødder. Inden for gåafstand vil alle ens sanser blive bragt i spil.