Forrige nyhed Næste nyhed
mandag den 06. maj 2019

Kulturfestival for børn har sjov - og alvor - på plakaten


1976
06 maj

Hvad stiller man op, når man fra børnehøjde eller ungdomslivet kan se, at de voksne forvalter klodens ressourcer forkert?

Man skriver f.eks. sange til verden – og håber, at de voksne lytter med. Eller det var i hvert fald, hvad Ruben Junge og Christina Gramstrup Madsens sangtekst-lærer opfordrede dem til at gøre:

- Vi valgte at skrive ”Livet i havet”, da havet er en stor del af naturen, som bliver hårdt ramt af klimaforandringerne, siger Ruben Junge.

Han er 18 år, opvokset tæt på havet i Ringkøbing og går på 2. årgang på musikskolen MGK MidtVest, hvor han koncentrerer sig om sangskrivning og klaverspil. Og så er han en del af en generation af unge, der i stigende grad bekymrer sig over, at klimaforandringerne ser ud til at bevæge sig hurtigere, end viljen til at gøre noget ved problemerne.

- Sangen er tænkt som en fortælling om, hvordan det må være at leve i et hav, hvor der flyder store mængder affald, forklarer Ruben Junge.

 

Børnekultur på havnen

”Livet i havet” er én af syv ”sange til verden” som alle er skrevet om FN’s 17 Verdensmål og som led i børnekulturfestivalen GenOpdag, der finder sted på Havnen i Ringkøbing den 15. juni. Festivalen er en del af Den Europæiske Kulturregions Genopdag Kultur-festival, der afholdes i samtlige 19 kommuner i Region Midtjylland i dagene 1-16. juni.

400 elever fra 4—6. klasser fra skoler i kommunen deltager i Sange til Verden og vil øve sangene i deres musikundervisning og forberede sig til koncerten d. 15. juni, hvor mange af dem deltager på scenen sammen med Aarhus Jazz Orchestra.

 

Fokus på verdensmål

Børnekulturfestivalen bliver dermed en slags børnenes svar på Folkemødet på Bornholm. Mens de voksne diskuterer og debatterer politik i alle afskygninger på havnen i Allinge, hylder børnene verden på havnen i Ringkøbing 421 km mod vest.

- Festivalen vil bruge det blå byrum som ramme for aktiviteter, der sætter fokus på FN’s Verdensmål i børnehøjde, siger Maria Vandborg, kulturkonsulent i Ringkøbing-Skjern Kommune. Hun peger på, at børn og deres voksne f.eks. kan bygge og kreere bæredygtigt med brug af genbrugsmaterialer, ligesom de kan opleve en maskeforestilling på visit fra Puerto Rico, prøve genbrugsspillet, besøge spejdernes stand Danmarkshavn og udforske havnen gennem en mini-havnevandring i børnehøjde. Og så altså lytte til glad – og tankevækkende – musik fra scenerne.

Ud over sange til verden med børneverdenskoret og Aarhus Jazz Orchestra, er der garanti for sprælsk musik af høj kvalitet tilsat skøre rim og remser, når Dissing & Las byder på en musikalsk fortolkning af Jakob Martin Strids bestseller-børnebog  ’Min Mormors Gebis’.

Og det er ikke kun musikken som sætter fokus på verdensmålene. Der vil også blive afholdt en række værksteder med verdensmål rundt på skoler, hvor Musikskolens undervisere vil arbejde kreativt sammen med børnene med fokus på verdensmålene i billedkunst og drama. Det vil der også blive rig lejlighed til d. 15. juni, hvor der vil være et åbent værksted med verdensmål i centrum.

Bag det regionale projekt med værkstederne og Sange til Verden står udviklingscenteret for børne- og ungekultur Kulturprinsen i samarbejde med BUM, der er et netværk for Børne- og Ungekultur i Region Midtjylland.

På Musikskolen håber musikskoleleder Thorkild Borup Nielsen, at børnekulturfestivalen kan forene kultur og klimakamp i en unik oplevelse for børnene:

- Jeg håber, at vi får lavet en utrolig god koncert for børnene med ny musik skrevet over de 17 Verdensmål. Det er oplagt, at de børn, der kommer til at synge ”sange til verden” skal leve med konsekvenserne af klimaforandringerne meget længere, end vi andre skal, siger han – og tilføjer:

- Tanken om at forene verdensmålene med kultur er god - specielt i en kommune som Ringkøbing-Skjern, der kalder sig naturens Rige og har fokus på bæredygtig energi.

 

Picnic i det grønne

Festivalen, der primært henvender sig til børn i alderen 6-14 år og deres voksne, løber af stablen kl. 10-15 på havnen med en afstikker til Torvet i Ringkøbing. Festivalen afsluttes med koncert med Aarhus Jazz Orchestra og et stort lokalt børne-verdenskor på den grønne plæne ved havnen kl. 14-15.

- Vi forventer en rigtig hyggelig dag, hvor vi gennem sang og sjov også berører nogle af tidens allermest alvorlige emner. Vi vil gerne bidrage til, at både børn og voksne får kendskab til FN’s Verdensmål - og gennem en kulturel festival give dem en mulighed for at opdage, hvordan vi selv kan bidrage til en mere bæredygtig livsform, siger Maria Vandborg. Hun tilføjer:

- Vi håber, at rigtig mange vil pakke picnickurv og –tæppe. Komme forbi havnen og blive klogere – og derefter slå sig ned på plænen og nyde en god dag med gode musikalske rytmer og tankevækkende tekster.

 

Se hele programmet for Festivalen her

Forrige nyhed Næste nyhed

Nyheder
Seneste
Egoistbogen
Kærligheden trak Connie fra Imerco Home mod Ringkøbing
Bevingede gæster hos Hotel Ringkøbing
Aktiviteter
Kommende Arkiv
Kunsthåndværkermarked i Ringkøbing
Påskeharen kommer til Ringkøbing
BØRNELØRDAG: VIKINGERNES KONGE - Teater Lux