Forrige nyhed Næste nyhed
fredag den 05. juli 2019

Kunsthåndværk løfter butikslivet


1727
05 juli

Kunsthåndværk løfter både gade og butiksliv

 

Lone Keilberg savnede markedsstemningen, da hun for tre år siden åbnede smykkebutik i Vestre Strandgade. Det har løftet hele bylivet i turistbyen Ringkøbing.

 

Sommermandage - og fra i år også tre forårslørdage - er blevet til livlige dage i Vestre Strandgade i Ringkøbing. Forklaringen er det kunsthåndværk- og designmarked på brostenene, som smykkedesigner Lone Keilberg tog straks tog initiativ til, da hun for tre år siden åbnede Keilberg Smykker i Vestre Strandgade.

- Jeg begyndte med et værksted derhjemme og tog rundt til kunsthåndværkermarkeder i primært Jylland. Det er egentlig der, at jeg fik idéen og smagen for kunsthåndværkermarked og det fantastiske netværk, som man har der. Og det savnede jeg lidt, da jeg åbnede butik i Vestre Strandgade, som jeg jo synes er et latinerkvarter. Den har brosten og den stemning af latinerkvarter, som caféer og små butikker giver, selv om vi på det tidspunkt kun er nogle få kunsthåndværkere med butik her i gaden. Og alene udtrykket latinerkvarter lokkede et par stykker mere til, fortæller Lone Keilberg.

Hun tog derfor kontakt til Ringkøbing Handelsforening, som lovede at hjælpe med markedsføring og afspærring af gaden fem gange, hvis hun kunne finde minimum fem kunsthåndværkere, der vil stille en bod op i Vestre Strandgade.

 

93 deltagere sidste år

- De fem første er de sværeste at finde, men da de var på plads, var det meget lettere. Den første sommer er vi derfor 50 forskellige håndværkere fordelt over de fem gange i sæsonen. Nogle er kun med én gang, mens andre kommer hver gang. Sidste år nåede vi op på 93 i alt, hvor der en enkelt gang var næsten 50 på én gang. I år er vi foreløbigt på 70 tilmeldte, men vi er først lige startet på sæsonen, siger Lone Keilberg.

Antallet af markeder er samtidigt udvidet fra fem over syv sommer-mandage sidste år til i år syv mandage i turistsæsonen og tre lørdage i forbindelse med forårets helligdage.

- Dermed tror jeg, at både markedet og jeg har nået vores max, siger Lone Keilberg, som står for tilmelding og fordeling i gaden, mens andre butikker og lokale sponsorer bidrager til forplejning af de deltagende kunsthåndværkere. Ringkøbing Handelsforening og Ringkøbing Fjord Turisme sørger med markedsføring. Lone Keilberg godkender også, hvem der må være med:

- Det skal være håndlavet, eller man skal selv have designet det. Det skal være kunsthåndværk, og kvaliteten skal være i orden. Og så kan jeg også godt være lidt striks i forhold til, hvordan det præsenteres på standen. Hvis en stand er flot, så bliver produktet også flottere.  

 

Inspiration til andre

En af hendes missioner med kunsthåndværkermarkedet er at gøre det muligt for andre at tage springet og åbne egen butik.

- Jeg har selv haft en fantastisk god opbakning og har en rigtig fornuftig forretning, så jeg håber, at jeg kan inspirere andre kunsthåndværkere til ’bare at gøre det’. Jeg opdagede jo selv på kunsthåndværkermarkeder, at det jeg laver faktisk kan sælges. Den mulighed i form af en salgsplatform vil jeg gerne give hobby-kunstnere, siger Lone Keilberg.

Hun har derfor også været initiativtager til målrettede kurser for kunsthåndværkere gennem Erhvervsrådet og vurderer, at kunsthåndværkermarkedet i sig selv har bidraget med en ekstra årlig omsætning på én million kroner i Ringkøbing:

- Det har været med til at sætte lys på både kunsthåndværk, gaden og byen. Der kommer kunsthåndværkere fra hele Jylland, og der bliver snakket om Ringkøbing rundt omkring i landet. Min drøm er, at flere af dem opdager Ringkøbing og får lyst til at flytte hertil og åbne en butik.    

 

Kunstnere i Tombolahuset

Ringkøbing Handelsforening bekræfter, at det har været en succes for turistbyen Ringkøbing at satse på kunsthåndværkermarkedet:

- I løbet af en hel sæson er det en af de ting, der trækker rigtigt mange mennesker til byen. Vi kan blandt andet se, at det formår at tiltrække endags-turister inde fra landet. Det betyder, at vi får turister fra Herning og Holstebro i stedet for at sende dem videre. Kunsthåndværkermarkedet og den stemning, der er i latinerkvarteret, passer rigtigt godt til byens historiske rammer. Mandage har altid været en god dag, når turisterne er landet i sommerhusene, og i kombination med vores gode butikker og hyggelige by er det en event, der er med til at løfte hele byen. Men det bliver kun en succes, fordi det er groet nedefra. Der skal være nogle som Lone Keilberg, der brænder for det og kan lave et samarbejde med andre, siger handelschef Jakob Muldkjær Rasmussen.

Han ser også kunsthåndværkerne som en fødekanal til byens butiksliv. Ringkøbing Handelsforening stiller derfor det gamle tombolahus på torvet til rådighed for arbejdende kunsthåndværkere i industriferien, hvor de på skift bemander og arbejder i det lille hus en hel uge efter princippet om pop-up-butikker.

- Vi vil også gerne sætte noget mere liv i tombolahuset, der ellers står tomt det meste af året, ved at gøre det til et aktiv for byen, siger Jakob Muldkjær Rasmussen.

 

Se i aktivitetskalenderen hvornår der er Kunsthåndværkermarked næste gang.

 

Artiklen er bragt første gang i Lokalposten i uge 23 2019.

 

Forrige nyhed Næste nyhed